وقتی دیوارنگارههای لکتو برای مقامات فرانسوی دردسرساز می شود
توفیق اقتصادی:لکتو که یک هنرمند گرافیتی است در این دیوارنگاره سبیل معروف هیتلر را به صورت عدد ۴۹.۳ روی صورت آقای ماکرون نقاشی کرده است. این عدد اشاره به یکی از بندهای قانون اساسی فرانسه دارد که آقای ماکرون با استناد به آن توانست قانون اصلاح سن بازنشستگی از ۶۲ به ۶۴ سال را به تصویب برساند.
به گزارش گروه فرهنگ و هنر توفیق اقتصادی به نقل از یورونیوز،آیا تا به حال در مورد قانون گادوین شنیده اید؟ قانون گادوین یا قاعده قیاسهای نازی گادوین یک اصطلاح آمیخته با طنز در حوزه اینترنت است که در بحثهای آنلاین برای مقایسه افراد با نازیها یا آدولف هیتلر به کار میرود.
حالا در تازهترین قیاسها یک هنرمند فرانسوی در واکنش به قانون جدید بازنشستگی که شامگاه دوشنبه ۲۰ مارس (۲۹ اسفند) توسط دولت فرانسه به تصویب رسید، ماکرون را با هیتلر مقایسه کرده است.
لکتو که یک هنرمند گرافیتی است در این دیوارنگاره سبیل معروف هیتلر را به صورت عدد ۴۹.۳ روی صورت آقای ماکرون نقاشی کرده است. این عدد اشاره به یکی از بندهای قانون اساسی فرانسه دارد که آقای ماکرون با استناد به آن توانست قانون اصلاح سن بازنشستگی از ۶۲ به ۶۴ سال را به تصویب برساند.
این دیوارنگاره اواخر هفته گذشته (یکشنبه ۲ آوریل) بر دیواری در شهر آوینیون نقاشی شده است. به گفته مقامات شهر این گرافیتی «در اسرع وقت» پاک خواهد شد.
برخی از منتقدان این دیوارنگاره را محکوم کرده و برخی دیگر از آن دفاع کردهاند و آن را بخشی از آزادی بیان در فرانسه دانستند.
آن سینکلر، روزنامهنگار منتقد این گرافیتی آن را «افتضاح» دانست و ایزابل روم، وزیر مشاور در امور برابری جنسیتی ، در توییتی با این پرسش که «درباره چه چیزی صحبت میکنیم؟» به آن واکنش نشان داد و نوشت که با دیدن این نقاشی «حالت تهوع میگیرم».
از سوی دیگر مانوئل بومپارد، یکی از اعضای حزب فرانسه تسلیم ناپذیر، با دفاع از این نقاشی از «حق کشیدن کاریکاتور» دفاع کرد.
این اولین بار نیست که دیوارنگارههای لکتو برای مقامات فرانسوی دردسر ساز میشود.
این که چه کسی پشت نام مستعار لکتو قرار دارد هنوز مشخص نیست. این هنرمند محتاط بدون باقی گذاشتن نشانی از خود از پاسخ به درخواست رسانهها نیز برای معرفی خود خودداری میکند.
حساب اینستاگرام لکتو که در اوت ۲۰۲۰ ایجاد شد، نشان میدهد که احتمالا پشت این گرافیتیها باید یک یا چند هنرمند جوان باشد. با توجه به اینکه این آثار هنری مدام در محلهای که مدرسه هنری آوینیون قرار دارد ظاهر میشود برخی گمان میکنند که این هنرمند یا هنرمندان فارغالتحصیل سابق مدرسه هنری آوینیون باشد.
لکتو سال گذشته نیز در همان مکان دیوارنگاره دیگری از آقای ماکرون کشیده بود. او در ژوئن ۲۰۲۲ رییس جمهوری فرانسه را به صورت عروسک خیمه شببازی پینوکیو که با نخهایی که به آن وصل بود و توسط ژاک آتالی، نظریهپرداز اقتصادی و اجتماعی فرانسوی کنترل میشد به تصویر کشید.
این نقاشی پس از غوغایی که در شبکههای اجتماعی ایجاد کرد به دلیل مضامین ضد یهودی و شمایلنگاری فاشیستی آن پاک شد.
پس از این نقاشی لکتو بلافاصله توسط اتحادیه دفاع یهودیان و اتحادیه دانشجویان یهودی فرانسه مورد توجه قرار گرفت. اتحادیه دفاع یهودی توضیح داد که نمادهای یهودی ستیزانه در این دیوارنگاره وجود دارد. به گفته آنها «شخصیت یهودی و تأثیرگذار (در اینجا ژاک آتالی)، نگاه نگران کننده و دستهایی که عروسکهای خیمه شببازی را به کار میگیرند تا روشن کنند که یهودیان بر جهان حکومت می کنند.»
وکیل آقای آتالی نیز سال گذشته اظهار داشت که این نقاشی دیواری «تمام کدهای یهودی ستیز آغاز قرن را تکرار می کند.»
بخشدار منطقه ووکلوز (Vaucluse) همان زمان خواستار پاک کردن این نقاشی شد، این در حالی بود که برخی از مردم منطقه و مقامات دیگر شهر سعی کردند با استناد به آزادی بیان در فرانسه از این گرافیتی دفاع کنند اما سرانجام این نقاشی در ۲۴ ژوئن پاک شد.