اقتصاد کلان زوم

آیا همتی رئیس کل سابق بانک مرکزی عامل بلوای بنزین بود؟

توفیق اقتصادی:عبدالناصر همتی رئیس‌کل اسبق بانک مرکزی در دولت دوازدهم که از سوم مرداد سال ۱۳۹۷ تا ۹ خرداد سال ۱۴۰۰ ریاست بانک مرکزی را به‌عهده داشته است، اخیرا درباره عملکرد اقتصادی دولت دوازدهم زیاد می نویسد و معمولا هم خطابش به رئیس جمهور است.
به گزارش پایگاه خبری توفیق اقتصادی ،او به تازگی در فضای مجازی نوشته: «سیاست درآمدی (رشد کمتر حقوق نسبت به نرخ تورم با وعده کنترل تورم) به دلیل تداوم تورم عملاً جواب نداده است. تورم اقتصاد ایران بیشتر ناشی از تداوم سیاستهای عامل کسری بودجه و بی انصباطی مالی-پولی است. ادامه این سیاست در بودجه آتی تاثیر مخربی بر استاندارد زندگی حقوق بگیران خواهد داشت.»
انتقاد همتی ناظر بر افزایش ۱۸ و ۲۰ درصدی حقوق کارمندان و بازنشستگان در لایحه بودجه ۱۴۰۳ هست که کمتر از نرخ تورم لحاظ شده است.
آقای رئیس کل اسبق که به این رویه (افزایش حقوق کمتر از تورم) معترض است، قاعدتا باید زمانی که خودش سکاندار ریاست کلی بانک مرکزی در دولت دوازدهم بود، خلاف این رویه اجرایی می شد، اما واقعیت چیست؟
آمارهای تورم سالانه و میزان افزایش حقوق
مرور آمارهای تورم سالانه و میزان افزایش حقوق در سال های ۹۷ تا ۱۴۰۰ نشان می دهد که در تمام این سالها که اتفاقا آقای همتی عضو مهم و اثرگذار کابینه دولت روحانی بوده و مسئولیت اداره بانک مرکزی را برعهده داشته، افزایش حقوق کارمندان همواره پایین تر از تورم بوده است.
در سال ۹۷ با وجود تورم ۳۱.۲ درصدی حقوق کارمندان بصورت پلکانی از ۶ تا ۲۰ درصد، در سال ۹۸ با وجود تورم ۴۱.۲ درصدی حقوق کارمندان ۱۸ درصد، در سال ۹۹ با وجود تورم ۴۷.۱ درصدی حقوق کارمندان ۱۵ درصد و در سال ۱۴۰۰ باوجود تورم ۴۶.۲ درصدی حقوق کارمندان ۲۵ درصد افزایش یافته بود.
افزایش حقوق
سال میزان افزایش حقوق نرخ تورم
۱۳۹۷ ۲۰ ۳۱.۲
۱۳۹۸ ۱۸ ۴۱.۲
۱۳۹۹ ۱۵ ۴۷.۱
۱۴۰۰ ۲۵ ۴۶.۲
این اولین بار نیست که آقای همتی روی گذر زمان و فراموشی وقایع مهم اقتصادی و تاریخی حساب باز کرده است؛ همتی باوجود اینکه سهم مهمی در اعتراضات سال ۹۸ و گرانی یکباره بنزین (همان اتفاقی که رئیس جمهور وقت صبح جمعه از آن مطلع شد و همتی رئیس‌کل بانک مرکزی وقت نیز مدعی شد که به رئیس جمهور یادآور شده است “الآن وقت این کار نیست”!) دارد، بارها از زیر این مسئولیت شانه خالی کرده و قصور را به گردن دیگران انداخته است.
این درحالی بود که شخص آقای همتی به‌عنوان رئیس‌کل بانک مرکزی دولت قبل، ۳۱ شهریورماه ۹۸ در نامه به روحانی رسماً درخواست افزایش قیمت بنزین را مطرح کرد و بعد در گفت‌وگوهای متعدد مدعی می‌شد که به دولت تذکر داده است “الآن وقت گرانی بنزین نیست”! او حتی در زمان انتخابات مدعی شد که راجع به فوت‌شدگان آبان ۹۸ افشاگری خواهد کرد.
همتی درحالی زیر بار مسئولیت گرانی‌های ناشی از افزایش قیمت بنزین در سال ۹۸ نمی‌رفت که در نامه‌ای رسمی از رئیس جمهور وقت خواسته بود قیمت بنزین را به ۵۰۰۰ تومان برساند. گرانی شبانه قیمت بنزین از جمله سیاست‌هایی بود که در سال ۹۸ موجب افزایش اعتراضات اجتماعی شد.
در دوره ریاست‌کلی همتی بر بانک مرکزی، قیمت دلار از ۸ هزار تومان به ۳۲ هزار تومان هم رسید! ولی او مدعی بود که نمی‌داند چه افرادی دلار را یک‌شبه هزار تومان بالا و پایین می‌کنند.
بالاترین رشد نقدینگی در طول تاریخ جمهوری اسلامی ایران، مربوط به دوره‌ای است که همتی سکاندار بانک مرکزی بود. رشد نقدینگی ۴۰.۶درصدی سال ۱۳۹۹ به‌عنوان بالاترین رشد نقدینگی بعد از انقلاب از رکوردهای همتی است که به‌خاطرش به لقب سلطان چاپ پول دست یافت.
همتی البته سلطان تورم نیز است؛ بالاترین نرخ تورم در ۷۰ سال اخیر در دوران ریاست‌کلی همتی بر بانک مرکزی به ثبت رسیده است.
تورم شاخص تولیدکننده نقطه به نقطه ۱۰۱.۳درصدی فروردین ۱۴۰۰ و تورم شاخص مصرف‌کننده نقطه به نطقه ۶۵.۳درصدی دی ماه ۱۳۹۹ که به رکورد ۷۰ساله تورم ۱۲ماهه در شهریور ۱۴۰۰ (۵۹.۳ درصد) منجر شد از نتایج ریاست همتی است.
همتی همان فردی است که در گفت‌وگوی ویژه خبری فروردین ۹۹ مردم را تشویق به حضور در سرمایه‌گذاری در بورس کرد ولی بعد از ریزش تاریخی بورس در مناظرات ریاست‌جمهوری مدعی شد نامه خصوصی نوشته و به مسئولان هشدار ریزش بورس را داده است! او البته مدعی بود که به‌عنوان رئیس‌کل بانک مرکزی نقشی در تصمیم‌های بورسی ندارد!

نوشته های مرتبط