زوم نیم نگاه

کلاهبرداری صرافی‌های ایرانی

توفیق اقتصادی:اعتماد بیش از اندازه خوب نیست؛ صرافی‌های ایرانی بسیار خطرناک‌تر از آن چیزی هستند که فکرش را میکنید، حتی خطرناک‌تر از خارجی ها!

به گزارش پایگاه خبری توفیق اقتصادی، بازار ارز دیجیتال از ابتدای فعالیت پروژه‌ها با کلاهبرداری‌ها و ورشکستگی پلتفرم‌های خدمات دهنده دست و پنجه نرم میکند؛ به طوری که مبلغ ۹ میلیارد دلار (۶۳۰ همت) پول تا به امروز از طریق پروژه‌های دیفای و پل‌های بریج دزدیده شده است. در سال ۲۰۱۳ تعداد ۶۴ صرافی وجود داشت که ارزش خالص دارایی‌های تحت مدیریت و گردش مالی بسیار پایین داشتند، اما این تعداد در سال ۲۰۲۴ به ۹ هزار و ۹۳۵ صرافی رسیده و قدرت هر کدام از آن‌ها بیش از پیش شده است. ریسک کلاهبرداری و ورشکستگی پلتفرم‌ها و پروژه‌های ارز دیجیتال کل کاربران بازار را نگران کرده و همیشه جزء دغدغه‌های اصلی بوده است چه برسد به ما ایرانی‌ها که با خون دل سرمایه گذاری میکنیم و نمیدانیم به کدام یک از ریسک‌های ناشی از تحریم، امنیت و مسائل فنی توجه کافی داشته باشیم.

الگوریتم اثبات ذخایر یا همان POR یک روش راستی آزمایی است که به صرافی‌های ارز دیجیتال و سایر پلتفرم‌های خدماتی اجازه میدهد تا به طور عمومی نشان دهند که دارایی‌های کافی برای پوشش تمام سپرده‌های کاربران را در اختیار دارند. در واقع کاربران با مشاهده کاهش چشمگیر دارایی‌های تحت مدیریت و ذخیره شده صرافی‌ها متوجه میشوند که ریسک کلاهبرداری و یا تخلیه بالا رفته و اوضاع اصلا خوب نیست. صرافی که این الگوریتم را ندارد و اطلاعات مالی خود را که حق مسلم کاربران است افشا نمیکند، ریگی به کفش دارد و قطعا باید از آن صرافی دوری کرد!

الگوریتم اثبات ذخایر در سال‌های پس از فروپاشی مبادلات پرطرفدار در اوایل دهه ۲۰۲۰ مورد توجه قرار گرفت و گا‌ها صحبت‌هایی از این اصطلاح میشد تا اینکه در سال ۲۰۲۲ با کلاهبرداری ۸ میلیارد دلاری صرافی FTX، تخلیه ۴۰ میلیارد دلاری پروژه LUNA و هک ۱۰۰ میلیون دلاری پل میان زنجیره‌ای هورایزن متعلق به پروژه Harmony در اوج کاپیتولاسیون بازار وحشت را به جان سرمایه گذاران انداخت! پس از این کلاهبرداری‌ها و سوء استفاده صرافی‌ها از دارایی کاربران، صحبت‌ها راجب الگوریتم اثبات ذخایر (POR) و شاخص نقدینگی قفل شده (TVL) بیشتر شد و اکثر صرافی‌های مطرح بازار شروع به افشای اطلاعات مالی و اثبات ذخایر خود کردند.

کلاهبرداری صرافی‌های ایرانی

دغدغه ما ایرانی‌ها در بازار ارز دیجیتال یکی دو تا نیست و باید به همه چیز توجه کنیم؛ از مسائل فنی و امنیتی گرفته تا احراز هویت و تحریم آی پی که نگرانی ما را بیش از پیش کرده است. دغدغه ما فقط کلاهبرداری و ورشکستگی پروژه‌های خارجی نیست؛ بلکه یکی از مشکلات اساسی ما همین صرافی‌های ایرانی میباشند که بدون هیچگونه مجوز و اعتباری با هزار دوز و کلک به کاربران خدمات میدهند! امروزه تعداد صرافی‌های ایرانی به شدت زیاد شده و سرعت زیادی در جذب سرمایه دارند که نگران کننده بنظر میرسد و باید مراقب باشیم تا پولمان در صرافی فریز و یا دزدیده نشود.

نمونه‌های زیادی از کلاهبرداری صرافی و پلتفرم‌های ارائه دهنده خدمات در ایران وجود دارد که هر روز خبر یکی از آن را میشنویم و با دلهره به سرمایه گذاری و یا انتقال ارز میپردازیم. سامانه داریکسو ۲۰۰ میلیارد تومان و صرافی اکسننس ۱۰ میلیارد تومان فقط بین صرافی‌های ایرانی علنا کلاهبرداری کردند وگرنه صرافی و پلتفرم‌های ایرانی بسیاری وجود دارند که میلیارد‌ها تومان به صورت غیر مستقیم از طریق معاملات و فضای ذخیره سازی رمزارز‌ها به سرقت میبرند. سایت‌های پانزی ترون با اسم‌های گوناگون و با ادعای استخراج سکه‌های این پروژه سر کاربران را کلاه گذاشتند که آمار و ارقام نشان میدهد بیشتر این قربانی‌ها از کشور‌های تورمی مثل ایران و ترکیه بودند!

صرافی‌های نوبیتکس، والکس، اوکی اکسچنج و بیت پین اعتبار بیشتری نسبت به سایر صرافی‌های ایرانی دارند چه از لحاظ ارائه خدمات و چه گردش مالی و ذخیره دارایی؛ اما به هر حال، چون ایرانی هستند از یک طرف سخت گیری‌های دولت، از یک طرف تحریم و رصد تراکنش‌ها و از طرف دیگر، کلاهبرداری تیم توسعه دهنده ریسک نگهداری بلند مدت دارایی‌های رمزارزی را بسیار بالا میبرد. آرکام یک پلتفرم تحلیلی برای داده‌های بلاک چین میباشد که با دقت بر وضعیت مالی و اطلاعات صرافی نوبیتکس متمرکز شده است و نگران کننده بنظر میرسد.

 

 

نوشته های مرتبط