مخالفت با FATF خودزنی و خودتحریمی است
توفیق اقتصادی:گروه اقدام مالی در سال 1989 ایجاد و بحث توصیههایی اعلام شد که کشورها چه کاری انجام دهند تا مورد سوءاستفاده مالی قرار نگیرند. سوءاستفاده مالی یعنی اینکه پول حاصل از خریدوفروش مواد مخدر، پولشویی و قاچاق اسلحه وارد سیستم بانکی کشورهای عضو نشود.
به گزارش پایگاه خبری توفیق اقتصادی، سیدکمال سیدعلی معاون اسبق بانک مرکزی به روزنامه شرق گفت:
* در واقع مقرر شده تا زمینههای این پول مدیریت شود و این پولشویی از طریق KYC یعنی شناخت مشتری مورد شناسایی قرار گیرد. اگر منشأ این پول مشخص شود، سیستم بانکی تقریبا توانسته است با دنیا تعاملات خودش را انجام دهد.
*مسئله دیگر این است که کشورها میخواهند کشوری مانند ایران و سیستم بانکیاش روابط کارگزاری برقرار کند. برای این کار همانطور که در زمان معامله با کشوری ریسک آن را بررسی میکنیم، درباره سیستم بانکی هم کارگزارانی که میخواهند روابط بانکی با ما برقرار کنند، در وهله نخست بررسی میکنند که بهعنوان مثال بانکی که میخواهند با آن کار کنند، آیا کفایت سرمایه را رعایت میکند؟ آیا اینقدر پول دارد که بتواند مبلغ اعتبار اسنادی را که برای آن گشایش شده، پرداخت کند؟ آیا فردا ورشکسته نمیشود؟
*مسائل مالی FATF هم بسیار مهم است. مسئله سیافتی یا مبارزه با تأمین مالی تروریسم هم در همین راستا مطرح میشود. اما باید این را بفهمیم که FATF تنها برای ما درست نشده، بلکه برای همه کشورهای دنیاست و رعایت توصیههای آن به نحوی الزامی است.
*اما وقتی در مجلس، مجمع تشخیص مصلحت نظام، دولت و در رقابتهای سیاسی مخالفت میکنیم، در واقع داریم خودزنی و خودتحریمی میکنیم. امروز آمریکا سیستم بانکی کشور ما را تحریم کرده و ما در زمینههای مختلف از آن آسیب میبینیم. اما بعضیها که مخالف هستند، معلوم نیست منطقشان برای این مخالفت چیست؟ تنها حرفی که میزنند، این است که میگویند حالا که تحریم هستیم، پس FATF را هم تأیید نکنیم. این حرف درست نیست. اگر شعارهای رئیسجمهور را که شامل شفافیت مالی، تعامل با غرب، اصلاح اقتصاد زیرزمینی و… بود، نگاه کنیم، باید توصیههای FATF را رعایت کنیم.